Schitul Ioan Iacob Corlateni (Pojorata)



Istoricul: În anul 1925, batrânul ctitor Constantin Corlateanu, a ridicat spre lauda lui Dumnezeu o cruce de fier,pe un postament de beton, de pe a carei inscriptie aflam ca a fost sfintita în anul 1927, de un sobor de preoti din împrejurimi. Dupa 3 ani, batrânul Corlateanu are o vedenie, prin care Maica Domnului îl împuterniceste sa ridice aici un altar pentru rugaciune. Ajutat de fiul sau Stefan, si de credinciosii din sat a construit un schit, care a fost sfintit în anul 1934 de Mitropolitul Nectarie. Aici au slujit calugari pâna în anul 1962 când a fost desfiintat de regimul comunist. Schitul a fost demolat, materialele au fost transportate în comuna Voronet, unde s-a ridicat o biserica pentru aceasta parohie, iar o parte dintre obiectele de cult au fost luate de Manastirea Putna. Batrânul Corlateanu a avut norocul sa nu asiste la demolarea schitului pentru ca în 1957, la vârsta de 96 de ani, a trecut în vesnicie, cu sufletul împacat pentru ceea ce a facut în slujba lui Dumnezeu. Populatia de pe aceste meleaguri resimte lipsa schitului si în anul 1966 a ridicat o capela, împrejmuind crucea care mai ramasese cu speranta ca se va putea face câte o slujba de preotul parohiei. Dar pentru ca slujbele nu se puteau face fara a fi un altar sfintit, au hotarât sa mareasca încaperea, facând si un sfânt altar, Schitul fiind înzestrat cu obiecte de cult si prin contributia credinciosilor care au început sa-l viziteze. Între timp biserica a fost renovata de credinciosul Ilie Timpau, care a lasat si însemnarile cu istoricul schitului. Dupa 1989 tot credinciosul Ilie Timpau, la îndemnul crestinilor din zona, a luat initiativa reactivarii schitului, pentru care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a dat binecuvântarea si a luat masuri pentru popularea lui tot cu calugari. Sarcina conducerii obstii si organizarii schitului a revenit Protosinghelului Visarion Breban. Ajutat de obste si credinciosi a reusit în scurt timp sa faca o renovare capitala a bisericii vechi, sa construiasca
corpul de chilii si sa ridice o noua si frumoasa biserica, mai spatioasa, care a fost sfintita cu hramul Sfântul Ioan Iacob.           

  Descriere: Biserica veche Sfânta Treime este din lemn pe fundatie de bolovani de piatra, cu grinzi mari pe soclu, în forma de cruce. Catapeteasma este din lemn, cu sculptura aplicata. Naosul are abside foarte largi. Deasupra este o turla octogonala deschisa, luminata de patru ferestre. Lumina în naos, pronaos si pridvor vine prin geamlâcul zidurilor. Pronaosul se strâmteaza spre pridvor. Pridvorul închis are intrarea prin nord, pe o usa din lemn, în doua canaturi si tot la fel este si usa de intrare din pridvor în naos. Pe pridvor este o alta turla, cu rol de clopotnita, în care se afla un singur clopot. Este pardosita cu dusumea de scândura si acoperita cu tabla.







Comentarii

Postări populare